Finkultur og aldersforvirring

Håndtryk eller kram?

2uufxfi

Den akavede situation der kan opstå, når jeg ikke er helt indforstået med, om vi er på et fast håndtryk eller kram. For det første skaber det gensidigt vores umiddelbare indtryk af, hvem vi står overfor. For det andet viser et fast håndtryk ligeså meget om personen som et varmt kram. Ofte kan det dog være en udfordring at vælge, hvad der er mest hensigtsmæssigt i den pågældende situation. Derfor vil jeg starte med at dykke ned i de udfordringer, der typisk kan opstå.
For hvor er det lige, at det går galt?

Håndtryksfejl #1
Jeg tror du vil give mig hånden. Jeg rækker min hånd frem. Det ender i et akavet kram, da jeg misforstod dit kropssprog. Vi smiler akavet til hinanden og lader som ingenting.

Håndtryksfejl #2
Jeg kan ikke gennemskue hvilken velkomstgestus, du har for dagen, og derfor er jeg afventende. Da du først tager din hånd frem for at hilse, er jeg så langt i min overvejelsesfase, at jeg ikke når at ta’ ordentlig fat. Min hånd ender med at være en smule slatten.

Kramme-fejl #1
Vi krammer lidt for længe, og krammet bliver lidt for intimt. Alternativt bliver afstanden for stor mellem os, hvilket udmunder sig i et kunstigt kram, som gør ondt at se på.

Kramme-fejl #2
Du har ikke lyst til at få et kram. Jeg kan til tider have svært ved at læse, om du bare er konservativ eller nærig. Du bliver utilpas. Selvom du også synes det er lidt hyggeligt.

 

De gyldne regler for håndtryk og kram:
Disse regler er med til at få klarhed – en gang for alle. Med forbehold, naturligvis. Al kommunikation bør (i min optik) være situationsbestemt. Hvis det stod til helt til mig, gav vi alle hinanden krammere med det samme. Det ville bryde isen, og så var man ikke i tvivl om hvorvidt det var passende at gøre det ene eller det andet. Dog er jeg bekendt med, at en del mennesker føler et brud på intimsfæren. Det duer selvfølgelig ikke, da det kan forstyrre kommunikationen.
Reglerne er derfor, meget firkantet set således:

Uformelt møde:
Håndtryk ved første møde. Kram ved afslutningen.

Festlige lejligheder:
Kram/håndtryk afhængigt af stemningen. Kram ved afslutningen.

Semi-formelt:
Håndtryk ved første møde. Håndtryk ved afslutningen – eventuelt et kram.

Meget formelt:
Håndtryk ved første møde. Håndtryk ved afslutningen.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Finkultur og aldersforvirring